Historie

Hoe het begon…

Zomaar een avond in mei 2005. Het was die avond druk op de huisfrequentie (144.5375) van de regionale radio amateurs. Op de twee-meter-band werden diverse nerveuze gesprekken gevoerd. Deze week zou het namelijk zover zijn, donderdagavond 19 mei 2005 stond de eerste vergadering van een nieuw op te richten Radio Elektronica Club gepland.

Al maanden liepen een aantal regionale amateurs met het idee rond om een actieve club op te richten. Waarom een nieuwe club als er al zoveel zijn (denk hierbij maar eens aan de officiële zendamateur afdelingen in Nederland)? De reden hiervoor is eenvoudig samen te vatten. De amateurs wilden graag een actieve club en een club die ook interessant is voor alle elektronica liefhebbers.

Samen activiteiten ondernemen in de brede zin van het woord, dat was hun plan. Hierbij valt te denken aan: velddagen, antennes meten en bouwen, lezingen houden, kennis overdragen (les geven aan aankomend zendtalent) en het bezoeken van onder meer musea etc. etc.

Donderdagavond, 19 mei 2005. Martin van der Donk (PA9DX), de grootste touwtrekker en aanjager in het geheel, had op eigen kosten een zaal gehuurd bij de rode Kruis afdeling in Culemborg. Alle amateurs die interesse hadden waren gekomen. De zaal zat dan ook goed vol en met een kleine 20 man werd de eerste vergadering geopend. Na enig overleg werd Martin van der Donk aangenomen als voorzitter van de club. Berto van Oorspronk en Frans de Keijzer namen ook deel in het bestuur als penningmeester en secretaris. De naam van de club werd ook democratisch gekozen. Uiteindelijk viel de keuze op R.E.C., wat staat voor Radio Elektronica Club. De club is voor een ieder die interesse heeft in elektronica en radio amateurisme. De serieuze luister en 11 meter amateurs zijn ook van harte welkom. De club voorziet in de behoefte voor Culemborg en wijde omgeving.

Nu het formele deel rond was kon er begonnen worden met het smeden van plannen, want dat was toch immers het doel van de amateurs? Het veldweekeind (18 en 19 juni), waarvan de datum al voor de oprichting van de club gekozen was, moest verder uitgewerkt worden. Al snel werden er lijsten gemaakt met materialen en vrijwilligers. Nadat alles keurig op papier stond werd de bijeenkomst afgesloten.

Iedereen was enthousiast en zag de toekomst van de Radio Elektronica Club zonnig in! Het eerste deel van het avontuur was geslaagd. De amateurs lachten weer, wisselden weer schema.s uit, de eerste zenders gingen al over tafel en dezelfde nacht nog ging de officiële website in de lucht.

Met andere woorden: een actieve club was geboren!

Activiteiten 2005

 • 19 mei: Oprichtingsvergadering van de REC.
 • 25-26 juni: Als allereerste activiteit van de REC wordt er een velddag georganiseerd. Deze vindt plaats in het weiland op de hoek van de Weidsteeg en Oudaseweg, naast een bevriende boer van Martin PA9DX.
 • November: Molenweekend in “De Hoop” te Culemborg. Rond de wieken wordt een quad gespannen voor de 80m.
 • December: Lezing over vossenjagen, door Ewout PA0OKA.
 • December: 80m Vossenjacht, na afloop soep eten bij de boer.

Activiteiten 2006

 • Januari: Start van het zelfbouwproject “80m vossenjachtontvanger”, op basis van het ontwerp van OE6GC.
 • 25 januari: Op bezoek bij het Philips museum in Eindhoven, aansluitend wordt er gewokt bij een oosters restaurant in Leerdam.
 • 24-25 juni: Velddagen in weiland op de hoek van de Oudaseweg en Weidsteeg, Culemborg. Organisatie: Derk PA0DVD en Ernest PA3HCM.
 • 19 oktober: Lezing over een grote hoornantenne voor EME, door Anton PA0AVS.

Activiteiten 2007

 • 15 februari: Lezing “antennes voor kleinbehuisden”, door Rob PA0RBI.
 • 15 maart: Filmvertoning over de opbouw van de Gerbranditoren in IJsselstein (beter bekend als de zender “Lopik”), door Martin PA9DX.
 • 21 april: Excursie naar B.A.M. Veenendaal, vonken trekken, door Jan PA1JT.
 • 28-29 juni: Velddagen in de uiterwaarden van Culemborg. Een nieuwe, grotere locatie (4ha), maar veel regen. Organisatie: Maarten PG1N en Ernest PA3HCM.
 • 17-18 november: De REC zit een weekend in molen “De Hoop” in Culemborg.

Activiteiten 2008

 • 17 januari: Algemene ledenvergadering. Het huidige bestuur zit inmiddels drie jaar, dus wordt het tijd voor vernieuwing. Daarom wordt er een ledenvergadering georganiseerd. Martin PA9DX en Frans PA2FK verlaten onder dankzegging het bestuur, Ernest PA3HCM en Jan PA1JT komen erin als voorzitter en secretaris.
 • 21 februari: Thema-avond “CW in de praktijk”. Het clubgebouw puilt uit! Jan PA3EGH toont een aantal oude sleutels, Jan PA1JT vertelt iets over standaard QSO’s, en Ernest PA3HCM geeft een demonstratie samen met PD0RH.
 • 20 maart: ATV demo, met een live videolink naar Martin PA9DX.
 • 29 maart: Bezoek aan het Museum Jan Corver.
 • 15 mei: Meetavond voor de vossenjachtontvangers. Jan PA1JT regelt heel wat zelfgebouwde doosjes af, buiten heeft Ernest PA3HCM een vos opgehangen.
 • 3-6 juli: Velddagen in de uiterwaarden van Culemborg. Organisatie: Maarten PG1N en Vic PA0VIC
 • 18 september: Lezing over propagatie, door Frans PA0FVE.
 • 16 oktober: Lezing over zelfbouw, door Aeilko PA3GBK.
 • 14 december: 80m Vossenjacht in natuurgebied “De Steendert”, na afloop pannenkoeken eten bij Jan PA2JK.

Activiteiten 2009

 • 15 januari: Clubavond met een lezing van Hans PA1HR over Scheveningen Radio, leuk verteld met allerlei anekdotes over het radioverkeer tussen Scheveningen radio en schepen op zee.
 • 19 februari: Algemene ledenvergadering. Berto PA3HFN draagt het penningmeesterschap over aan Bram PA3AO. Michel PD0MAC meldt zich aan om de velddag te organiseren. Vic PA0VIC en Jacky bieden Michel assistentie aan voor de organisatie. Ook het molenweekend is dit jaar op de agenda gezet. Voor de organisatie hebben Jack PA3JWC en Jan PA3EGH zich aangemeld.
 • 19 maart: Lezing over TV-uplinks via satelliet door Peter Dokman PE1OCS. Peter had een uitstekend verhaal en ook een zeer uitgebreide demonstratie hoe beeld/geluid verbindingen tot stand worden gebracht via de satelliet. Er werd een live verbinding gemaakt met de RTL-nieuws studio.
 • 16 april: Hands-on antenne-experimenten met de Antenna Systems Demonstrator, door Ernest PA3HCM. Ernest heeft een demo laten zien van antenne experimenten. Hier konden leden zelf wat experimenten doen om te zien of de theorie in overeenstemming is met de praktijk. Dat bleek achteraf aardig te kloppen.
 • 28 mei: Presentatie/demo Ham Radio Deluxe, door Jan PA1JT en Jan PA3EGH. De beide Jannen hebben wat laten zien over de mogelijkheden van HAM radio de luxe.
 • 18 juni: Met de velddag voor de deur worden de puntjes op de I zetten wat betreft de ondersteuning aan Michel PD0MAC. Het draaiboek lag klaar en het mooie weer was besteld.
 • 3-5 juli: Velddagen in de uiterwaarden van Culemborg. Introductie van de REC-trofee. Organisatie: Michel PD0MAC, Vic PA0VIC en Jacky NL13436. Nou, over mooi weer geen klagen, het was zelfs erg warm! Er is zelfs in de Lek gezwommen en er was door de warmte weinig puf om deel te nemen aan een vossenjacht. Er zijn leuke antenne experimenten uitgevoerd waarbij Ernest er een echt kunstwerk van had gemaakt. De barbecue op zaterdagavond was zoals gewoonlijk weer het hoogtepunt. Op zondag was het zweten geblazen om het terrein weer te ontruimen.
 • 20 augustus: Onderling QSO, er is wat gepraat over de afgelopen vakanties en het komende molenweekend.
 • 17 september: Lezing “Waar blijft de PEP?”, door Bob van Donselaar ON9CVD. Het verraste veel leden om te horen dat de antennetuner de antenne niet afstemt maar de set 50 ohm laat zien. En een coaxkabel kan dienen als een uitstekende dummyload.
 • 19-20 september: Molenweekend op Korenmolen “De Hoop” in Culemborg, door Jack PA3JWC en Jan PA3EGH, en natuurlijk de molenaar Leo Tiggelman. Het draaiboek lag klaar, de antennes waren geplaatst en het feest kon beginnen. Ondanks het gering aantal bezoekers zijn er leuke verbindingen gemaakt en was het erg gezellig. Jan PA3EGH zou ’s nachts doorgaan, maar Klaas Vaak kwam zand in zijn ogen strooien. Erg leuk was het etentje bij de locale chinees!!
 • 15 oktober: Lezing “C2000”, door Berto PA3HFN. Het was een uitstekende lezing over het C2000 systeem van de landelijke overheid diensten. Berto heeft er voor gezorgd dat het vertrouwen in het systeem bij veel leden flink is verhoogd.
 • 19 november: Zelfbouwavond “Stoeien met oscillatoren”, door Ernest PA3HCM. Op de clubavond is er lekker geëxperimenteerd met ee zelfbouwprojectje van Ernest PA3HCM. Het was toch nog lastig voor een aantal leden om wat meer vermogen te persen uit de oscillator.
 • 13 december: Vossenjacht in de uiterwaarden van Ophemert en Varik, door Jan PA1JT. Helaas was het geplande terrein onbegaanbaar, maar het alternatief wat achteraf niet slecht, hoogspanningmasten en verwisselde vossenjachtzenders konden tot verwarring leiden. Uiteindelijk kwamen alle deelnemers uit bij de erwtensoep en de broodjes. Klaas PA3GXG kwam een vrolijk deuntje kerstmuziek verzorgen en Wytske (XYL van Ernest PA3HCM) blies op haar klarinet een deuntje mee! De locatie was in het Veerhuis te Varik, waar de waardin Hanneke uitleg gaf over de activiteiten van het Veerhuis.
 • 17 december: Lezing over deelname van DARES aan de oefening FloodEx, door Jan PA3GJM en Michel PD0MAC. Helaas was de opkomst laag, maar dat kwam door het extreme winterse weer.

Activiteiten 2010

 • 21 januari: Lezing en filmvertoning over het weerschip “Cumulus”, door Jan Fernhout PA3CBS (voorheen PI1LC/mm). Jan wist met zijn droge humor het publiek te boeien met zijn interessante en leuke vertellingen over wat er allemaal aan boord van het weerschip gebeurde. Na de pauze liet Jan nog een film zien waarin we dit terugzagen. De bootsman heeft hierin op iedereen een onvergetelijke indruk gemaakt. Uiteindelijk was de avond om 23:30 uur pas afgelopen, misschien wel de langste clubavond ooit.
 • 4 februari: Extra clubavond. We hadden een aantrekkelijk aanbod gekregen voor een nieuwe clubruimte. Op deze avond hebben we daarom de ruimte “getest” met een onderling QSO.
 • 18 februari: Algemene ledenvergadering. Er wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar, de penningmeester wordt decharge verleend, het voltallige bestuur is herkozen, en er is besloten om naar de nieuwe clubruimte te verhuizen.
 • 6 maart: Een groepje leden bezoekt het Omroep Zender Museum in IJsselstein.
 • 18 maart: Fred PA4TIM en Ernest PA3HCM laten zien wat je als amateur allemaal met een VNA kunt doen.
 • 15 april: Derk PA0DVD geeft een lezing over hoe je je berg QSL-kaarten om kun zetten in de nodige awards.
 • 1-4 juli: De traditionele velddagen in de uiterwaarden van Culemborg, dit jaar met een extra feestelijk tintje, omdat de REC haar eerste lustrum viert. Bram PA3AO en Rien PD5V nemen de in 2009 geintroduceerde REC-trofee over. Organisatie: Ernest PA3HCM en Jacob PD0JA.
 • 16 september: Cor Moerman PA0VYL vertelt uitgebreid over zijn tijd bij de Radio Controle Dienst, op een manier zoals alleen Cor dat vertellen kan.
 • 21 oktober: De REC ontvangt nog wel donaties in de vorm van onderdelen en oude radioapparatuur. Op deze avond hebben we deze spullen verkocht om de clubkas te spekken.
 • 18 november: Diverse leden nemen hun zelfbouw spullen mee en vertellen over hun ervaringen en rook/knalmomenten.
 • 16 december: Het jaar wordt traditioneel afgesloten met een kerstborrel.

Activiteiten 2011

 • 20 januari: Marc PE1RRT en Paul PE1BXL geven een prachtige lezing over de geschiedenis van de Enigma, het beroemde codeerapparaat uit de Tweede Wereldoorlog.
 • 17 februari: Algemene ledenvergadering. Wederom terugblik en vooruitblik, het voltallige bestuur is herkozen.
 • 17 maart: Johan PA3ANG geeft een leuke en boeiende lezing en demo over D-Star technologie, waarmee je digitaal gemoduleerde spraak- en dataverbindingen kunt maken.
 • 21 april: Diverse leden hebben deze avond geknutseld. Er zijn betere opritjes gemaakt voor de rolstoelers, en er is een begin gemaakt met bordjes voor aan straat, zodat het clubhonk straks beter te vinden is.
 • 19 mei: Martin PA9DX geeft een demo waarin hij laat zien hoe hij over internet zijn gehele HF-shack (Flexradio, Steppir antenne, enz) kan bedienen.
 • 30 juni t/m 3 juli: De jaarlijkse velddagen, met dit jaar veel DARES activiteiten. De HF-propagatie was slecht, maar de sfeer was weer uitmuntend. Organisatie: Ernest PA3HCM en Bram PA3AO.
 • 23 t/m 25 september: Het tweejaarlijkse molenweekend op Korenmolen De Hoop in Culemborg. Jan PA1JT demonstreerde zijn nieuwste aanwinst: een Heathkit lijn uit 1959.
 • 20 oktober: Hans PA3GJM en Aad PE1RCA geven een demo van het onbemande DARES-station dat in de kerktoren van Asperen geplaatst gaat worden.
 • 15 december: Ernest PA3HCM verzorgt een leuke workshop over de Arduino, een eenvoudig microcontrollertje.

Activiteiten 2012

 • 16 februari: Algemene ledenvergadering. Jan PA1JT geeft na 4 jaar het secretariaat door aan Michel PD0MAC. Verder is er een werkgroep in het leven geroepen om het clubhonk te voorzien van antennes.
 • 16 maart: Voorstellen besproken voor een nieuw zelfbouwproject.
 • 28 maart: Antennes geplaatst op het clubhonk! Er is een mastje van 10m hoog geplaatst, met in de top een vertical voor 2m en 70cm, en eronder een draaddipool voor 80m. Dank aan Jan PA3EGH, Jack PA3JWC voor alle tijd en energie die zij hierin hebben gestoken, en natuurlijk ook dank aan Marius.
 • 19 april: Lezing met filmpjes over het project PortoGewoon.nl door Michel PD0MAC. Dit project helpt medewerkers van hulpdiensten om correct en efficient gebruik te maken van hun portofoons.
 • 24 mei: Film over de rampoefening Wake-Up, waar o.a. Derk PA0DVD en Hans PA3GJM ook uitgebreid in beeld zijn (onder de vlag van DARES).
 • 28 juni t/m 1 juli: De jaarlijkse velddagen, dit keer weer op het “oude” veld. Met een gezellige 80m vossenjacht op vrijdagavond en de tradionele barbecue op zaterdagavond. Organisatie: Ernest PA3HCM en Bram PA3AO.
 • 20 september: Lezing over SDR m.b.v. een TV-dongle, met ontvangst 65 t/m 1700 MHz, door Hans PA3GJM.
 • 15 november: Bouwavond LC-meter, leden kunnen hun bestelde bouwpakket ophalen en desgewenst soldeerinstructie krijgen.
 • 20 december: Onderling QSO, we staan nog even stil bij het overlijden van Hub Geurts.

Activiteiten 2013

 • 21 maart: Algemene ledenvergadering, Ernest PA3HCM draagt de voorzittershamer over aan Jacob PD0JA.
 • 18 april: Thema-avond zelfbouw, leden brengen zelfgebouwde spullen mee en delen hun ervaringen met de leden.
 • 19 t/m 23 juni: De jaarlijkse velddagen, dit jaar moesten we uitwijken naar een prachtige locatie bij Neerijnen. Ernest PA3HCM wint de REC-Trofee met zijn fiets als antenne. Organisatie: Jacob PD0JA, Michel PD0MAC en Bram PA3AO.
 • 19 oktober: Nieuw, de REC Torendag! De club bouwt voor een dag de Dikke Toren van Varik om naar een zendstation, actief met PC6REC van 80m t/m 23cm in de modes CW, SSB, FM, D-STAR en ATV.
 • 21 november: Ernest PA3HCM geeft een lezing en demonstratie over het aanzetten van coaxpluggen.
 • 19 december: Het jaar wordt afgesloten met een gezellige kerstborrel.

Activiteiten 2014

 • 20 februari: Algemene ledenvergadering, Michel PD0MAC stelt zijn secretarisfunctie vacant i.v.m. zijn werk, maar bij gebrek aan kandidaten neemt hij de functie nog een tijdje waar.
 • 19 t/m 22 juni: De jaarlijkse velddagen, dit keer weer langs de Lek. Organisatie: Jacob PD0JA, Michel PD0MAC en Bram PA3AO.
 • 18 september: Ernest PA3HCM vertelt over de bouw van zijn 30m QRP transceiver, en zijn ervaringen hiermee in Schotland.
 • 16 oktober: Jan PA1JT geeft een lezing over blikseminslagen en aarding.

Activiteiten 2015

 • 19 februari: Algemene ledenvergadering, Frans PA2FK volgt Michel PD0MAC op als secretaris.
 • 18 maart: Jan PA3EGH verzorgt een presentatie over de geschiedenis van telegrafie en toont een aantal objecten uit zijn uitgebreide verzameling seinsleutels en toebehoren.
 • 16 april: Thema-avond zelfbouw, leden nemen zelfbouwprojectjes mee en vertellen er iets over.
 • 24 t/m 28 juni: Velddagen achter het Stroomhuis in Neerijnen. Organisatie: Jacob PD0JA en Bram PA3AO.
 • 5 september: Torendag op de Dikke Toren van Varik.
 • 20 oktober: Lezing over het maken van frontplaten door Frans PA2FK.
 • 17 november: Lezing over operatie Gladio door Marc PE1RRT en Paul PE1BXL (Cryptomuseum).

Activiteiten 2016

 • 16 februari: Algemene Ledenvergadering.
 • 15 maart: Lezing door Minto PA3BCA over het modelleren van antennes met het computerprogramma MMANA-GAL.
 • 19 april: Lezing over WSPR door Berto PA3HFN.
 • 7 mei: Torendag op de Dikke Toren van Varik.
 • 25 juni: Barbecue bij ’t Stroomhuis in Neerijnen, nadat de velddagen waren afgelast t.g.v. veel regen en onbegaanbaar terrein.
 • 18 oktober: Dubbele lezing: Bram PA3AO vertelt iets over antennes en Frans PA2FK over de bouw van een 400 watt lineair.

Activiteiten 2017

 • 17 januari: Ernest PA3HCM verzorgt een lezing/workshop waarin mogelijkheden en beperkingen van de oscilloscoop worden uitgelegd.
 • 21 februari: Algemene ledenvergadering.
 • 13 maart: Eerste REC ronde, deze zal vanaf deze dag maandelijks plaatsvinden.
 • 28 juni t/m 2 juli: Velddagen achter het Stroomhuis in Neerijnen. Organisatie: Jacob PD0JA en Bram PA3AO. Op vrijdagavond is er een 80m vossenjacht georganiseerd door Jan PA1JT, de winnaars waren Ernest PA3HCM en Wytske PD2W.
 • 18 april: Hans PA3GJM vertelt over een opstelling die hij aan het bouwen is voor DARES noodcommunicatie op basis van Winlink en PACTOR.

Activiteiten 2018

 • 16 januari: Aeilko PA3BWK geeft een lezing over radar.
 • 20 februari: Algemene ledenvergadering, Nel PD2NEL neemt het penningmeesterschap over van Bram PA3AO.
 • 20 t/m 24 juni: Velddagen achter het Stroomhuis in Neerijnen. Organisatie: Jacob PD0JA en Bram PA3AO. Op vrijdagavond verzorgde Jan PA1JT weer de 80m vossenjacht, welke opnieuw gewonnen werd door Ernest PA3HCM en Wytske PD2W.
 • 16 oktober: Ernest PA3HCM geeft een lezing en demonstratie over 3D-printen en welke mogelijkheden dit zoal toevoegt voor zelfbouw.

NB: mis je nog een activiteit in bovenstaand overzicht? Geef dat dan even door aan Ernest PA3HCM: pa3hcm (apestaartje) amsat (puntje) org.

[Image]
Foto van de leden in november 2005. Staand: Huub, Arie PA3DPN, Ron PD3RON, Wout PA3DPQ, Frans PA3EDW, Jan PA3EGH, Leon-Marc PE1RJG, Berto PA3HFN, Frans PA2FK, …, Jan PA1JT, Bert PE1AFS, Bram PA3AO, Carla PD2CVH, Rien PD5V, Peter PA3CNX, Adrie, Nel PD2NEL, Johan PA7JG, Jack PA3JWC. Zittend: Marco PE2MC, Johan PA0JOK, Cor PD0IDQ, Martin PA9DX. Weet je een van de ontbrekende namen? Mail die dan even naar Ernest PA3HCM: pa3hcm (apestaartje) amsat (puntje) org.