Wereldwijd mailen met Winlink en PACTOR

Hans PA3GJM gaf op de clubavond van 18 april jl een interessante lezing over een combinatie van Winlink en PACTOR als middel voor het verzenden van berichten in geval van noodsituaties.

Voor DARES bouwt Hans al jaren actief mee aan vaste en mobiele communicatie voor noodcommunicatie. Naast spraak is email daarbij ook een belangrijk medium. Daarvoor draait hij al enige tijd een Winlink RMS in Asperen waarmee gebruikers email over radio naar elkaar kunnen sturen op basis van AX.25 (packet radio) op de 2-meterband.

Nu heeft hij deze opstelling mobiel gemaakt (in een portabel rekje) en uitgebreid met PACTOR. Via bepaalde software kan Winlink met PACTOR gekoppeld worden zodat ook via kortegolf berichten kunnen worden uitgewisseld. Hiermee vervalt de afhankelijkheid van een internetverbinding voor de RMS. Daarnaast heeft hij een handige manier gevonden om een linkje te maken op 70cm zodat de VHF-installatie boven op een flat gezet kan worden, terwijl de HF-installatie en computerapparatuur gewoon beneden kunnen blijven staan.

Tijdens de lezing demonstreert Hans de werking en de diverse mogelijkheden. Hoewel nog niet alles af is, ontstaat hiermee toch een heel duidelijk beeld van hoe een radiopost voor noodcommunicatie technisch gerealiseerd kan worden.